Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Facebook: Ο αριθμός των φίλων σχετίζεται με την αμυγδαλή των χρηστών


Facebook: Ο αριθμός των φίλων σχετίζεται με την αμυγδαλή των χρηστών

Το Facebook ίσως να αλλάζει τον εγκέφαλο των χρηστών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τρισδιάστατες τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν πως υπάρχει απ’ ευθείας συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φίλων που έχει κανείς στο Facebook και το μέγεθος ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου του.  Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη είναι εάν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης διεγείρουν την παραγωγή φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο ή εάν κάποιοι χρήστες τους είναι καλύτεροι στο να κάνουν φίλους επειδή έχουν ιδιαιτερότητες στον εγκέφαλό τους. Η φαιά ουσία είναι ο εγκεφαλικός ιστός στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες.
Όπως και να ‘χει, οι περιοχές του εγκεφάλου που συσχετίστηκαν άμεσα με το Facebook παίζουν ρόλο στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την μνήμη και τον αυτισμό. Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences», βασίστηκε στις τομογραφίες 125 φοιτητών από το Λονδίνο. Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των φίλων που είχαν στο Facebook, καθώς και εκείνον των φίλων που έχουν στην αληθινή ζωή. Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερους φίλους είχαν στο Facebook, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους. Η μελέτη έδειξε ακόμη πως ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων αντανακλούσε τον αριθμό των φίλων στην αληθινή ζωή.

H αμυγδαλή

Όπως γράφουν ο δρ Ριότα Κανάι και οι συνεργάτες του από το Ίδρυμα Νοητικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που φάνηκε υπερανεπτυγμένη είναι η αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με τη μνήμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή και στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κοινωνικού δικτύου ενός ανθρώπου στον αληθινό κόσμο.
Τρεις άλλες περιοχές του εγκεφάλου που συσχετίστηκαν με τους διαδικτυακούς φίλους στο Facebook είναι:
* Η δεξιά άνω κροταφική αύλακα, η οποία παίζει ρόλο στην αντίληψη και ενδέχεται να είναι διαταραγμένη στους πάσχοντες από αυτισμό.
* Η αριστερή μέση κροταφική έλικα, η οποία σχετίζεται με την «ανάγνωση» των κοινωνικών ενδείξεων.
* Το δεξιό ενδορινικό σύμπλεγμα, που πιστεύεται ότι είναι σημαντικό για την μνήμη και την πλοήγηση στον χώρο.
Το Facebook είναι το πιο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, κάθε ένας εκ των οποίων έχει μερικούς δεκάδες έως περισσότερους από 1.000 φίλους. 

Η ντοπαμίνη υπεύθυνη για την εφηβική συμπεριφορά

Η ντοπαμίνη υπεύθυνη για την εφηβική συμπεριφορά

 Μηχανές, κάπνισμα, ναρκωτικά,σεξ χωρίς προφυλάξεις και αλκοόλ είναι μερικοί από τους κινδύνους, στους οποίους είναι επιρρεπείς οι έφηβοι.  Τι, όμως, τους οδηγεί σε αυτούς;
Σύμφωνα με Αμερικανούς ψυχολόγους, η απάντηση βρίσκεται στην υπερευαισθησία των εφήβων σε ερεθίσματα που απελευθερώνουν ντοπαμίνη, μία ισχυρή χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει την ευχαρίστηση μετά από μία ανταμοιβή.
Μία ομάδα με επικεφαλής την Τζέσικα Κοέν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προσέλαβε 45 άτομα από τρεις ηλικιακές ομάδες: 8-12, 14-19 και 25-30 ετών. Οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν κάποιες εικόνες σε υπολογιστή και να δηλώσουν αν ταιριάζουν με το μοντέλο δύο εικονικών πανεπιστημίων. Για κάθε σωστή απάντηση κέρδιζαν και ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Την ώρα που απαντούσαν οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με μια μαγνητική τομογραφία σάρωσης, που μετρά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε σχέση με τα νευρικά σήματα.
Τα ευρήματα έδειξαν πως η περιοχή του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητη στη ντοπαμίνη, φωτίζεται πιο έντονα στους εφήβους, όταν λαμβάνουν την ανταμοιβή, από ό,τι στα παιδιά και τους ενήλικες. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων ανταποκρίνεται πολύ ευχάριστα σε μία ανταμοιβή που δεν περιμένουν να πάρουν. Δεν μετρήσαμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης, αλλά υποθέτουμε πως αυτή είναι η αιτία», δήλωσε η κ. Κοέν.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «και οι ενήλικες χαίρονται ιδιαίτερα, όταν παίρνουν κάποια ανταμοιβή, απλώς μπορούν να καταπιέσουν αυτό το συναίσθημά τους, γιατί σκέφτονται πριν δράσουν».