Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

«Μέντιουμ» σχέσεων το Facebook


Αποκαλύπτει την ταυτότητα του αγαπημένου μας και υποδεικνύει τη χρονική διάρκεια της σχέσης μας
Δεν είναι μόνο η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης: όπως φαίνεται, το Facebook αποτελεί και το πιο δημοφιλές... «μέντιουμ» σχέσεων.
Στο πλαίσιο νέας μελέτης, οι Λαρς Μπάκστρομ και Τζον Κλάινμπεργκ, ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών και μηχανικός αντίστοιχα στη Facebook, χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα που ανήκαν σε περισσότερους από 1,3 εκατ. χρήστες ηλικίας 20 ετών και άνω, με σκοπό την ανάλυση της μορφής των κοινωνικών τους δικτύων - είδαν δηλαδή πόσους κοινούς φίλους είχαν μεταξύ τους, ποιους φίλους είχαν οι διαδικτυακοί τους φίλοι κτλ. Επέλεξαν λοιπόν χρήστες που ανέφεραν στο προφίλ τους ότι έχουν σχέση και είχαν 50-2.000 «εικονικούς» φίλους έκαστος.

Μετρώντας την «κοινωνική διασπορά»
Οι δύο ειδικοί διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι κοινοί φίλοι δεν αποτελούσαν τελικά ισχυρό δείκτη της σχέσης των χρηστών που ήταν ζευγάρι. Αντίθετα, η «κοινωνική διασπορά» φάνηκε να σκιαγραφεί καλύτερα το επίπεδο της σχέσης τους.
Στον όρο «διασπορά» περιλαμβάνονται τόσο οι κοινοί φίλοι όσο και οι δομές του δικτύου των χρηστών οι οποίες σε ρόλο «συνδετικών κρίκων» συνδέουν τους φίλους μεταξύ τους. Η μικρή «κοινωνική διασπορά», κατά τους ειδικούς, αποκάλυπτε ότι δύο άτομα βρίσκονταν σε σχέση, είχαν πολλούς κοινούς φίλους, από τους οποίους αρκετοί γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Φάνηκε λοιπόν ότι οι ερωτικοί σύντροφοι λειτουργούσαν ως κοινωνικές «γέφυρες», συνδέοντας τα κοινωνικά δίκτυα των υπολοίπων χρηστών με νέα άτομα και δημιουργώντας νέες «φιλίες». Είναι δηλαδή σχεδόν σαν να πηγαίνει κάποιος για ποτό με τους συναδέλφους του συντρόφου του και να φέρνει μαζί μια παρέα προσωπικών φίλων.

Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο της κοινωνικής διασποράς, οι Μπάκστρομ και Κλάινμπεργκ κατάφεραν να προσδιορίσουν με ποσοστό επιτυχίας 60% τους συζύγους χρηστών και να μαντέψουν σωστά τους συντρόφους τους.


Σύμφωνα με τους ίδιους, η λογική της μικρής κοινωνικής διασποράς στα ζευγάρια φαίνεται ότι ισχύει καθώς με την πάροδο του χρόνου οι κοινωνικοί κύκλοι των δύο γνωρίζονται μεταξύ τους και έτσι το δίκτυο σταματά να μεγαλώνει.
Ο ίδιος αλγόριθμος ωστόσο φάνηκε να προβλέπει με ακρίβεια κατά πόσο ένα ζευγάρι βρισκόταν στα πρόθυρα χωρισμού ή όχι. Οι σχέσεις που δεν εντοπίζονταν μέσω της κοινωνικής διασποράς αντιμετώπιζαν κατά 50% μεγαλύτερη απειλή χωρισμού μέσα σε διάστημα των επόμενων δύο μηνών, συγκριτικά με τις σχέσεις που «φώναζαν» ότι είναι μαζί μέσω των κοινών φίλων που εμφανίζονταν στα προφίλ των δύο συντρόφων.
Πηγη: Βενιού Ειρήνη Το Βημα Science