Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μεγαλύτερος ο εγκέφαλος των κοινωνικών ατόμων


Στα πιο κοινωνικά άτομα τα επικοινωνιακά "μονοπάτια" του εγκεφάλου θυμίζουν λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, επισημαίνουν οι επιστήμονες

Όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος, τόσο «μεγαλύτερο» εγκέφαλο διαθέτει, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου έξι εγκεφαλικές περιοχές των κοινωνικών ατόμων εμφανίζονται μεγαλύτερες σε μέγεθος και καλύτερα «καλωδιωμένες» συγκριτικά με εκείνες πιο μοναχικών τύπων.

Ο φλοιός του πρόσθιου προσαγωγίου, κατά τους ειδικούς, εμφανίζεται ιδιαίτερα... ενισχυμένος στα κοινωνικά άτομα, καθώς πρόκειται για την περιοχή η οποία – μεταξύ άλλων – σχετίζεται με το να είμαστε ενήμεροι σχετικά με το τι κάνουν οι γύρω μας. Ακόμα, οι συνάψεις που συνδέουν τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου με μια άλλη, που σχετίζεται με το πώς αισθάνονται οι γύρω μας, είναι ιδιαίτερα ισχυρές στα κοινωνικά άτομα σε σχέση με τα πιο ακοινώνητα.

Η μελέτη


Στη μελέτη των ειδικών έλαβαν μέρος 18 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν πόσους φίλους τους συνάντησαν, σε πόσους μίλησαν στο τηλέφωνο ή μέσω email, μέσα στον τελευταίο μήνα.Ο μέσος αριθμός που δηλώσαν οι περισσότεροι ήταν 20 φίλοι, ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις που ανέφεραν 40 φίλους.

«Στα πιο κοινωνικά άτομα, τα συγκεκριμένα επικοινωνιακά “μονοπάτια” ενδεχομένως να μοιάζουν περισσότερο με λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, παρά με επαρχιακούς χωματόδρομους, γεγονός που κάνει τη διαδικασία της επεξεργασίας της πληροφορίας πιο αποδοτική» εξηγεί η ερευνήτρια δρ ΜέριΑν Νούναν.
Προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη και πάλι από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε δείξει ότι η διατήρηση φιλικών σχέσεων με τους γύρω μας, απαιτεί περισσότερη εγκεφαλική ενέργεια.Επιπλέον, είχε φανεί ότι τα άτομα που διαθέτουν περισσότερες πραγματικές - και όχι διαδικτυακές - φιλίες, τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένες ικανότητες σε ό,τι αφορά την κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων των φίλων τους.

Πηγη:Ειρήνη Βενιού Το ΒΗΜΑ science

Τα μανιτάρια «μαγειρεύουν» τον καιρό

Τα μανιτάρια «μαγειρεύουν» τον καιρό
Σε ρόλο μετεωρολόγου το μανιτάρι... μαγειρεύει ανέμους με σκοπό την επιτυχή μεταφορά των σπόρων του

Ουάσινγκτον
Τη δυνατότητα να ελέγχουν τον καιρό φαίνεται πως έχουν τα… μανιτάρια, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Μελέτη ερευνητών από το Trinity College στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ έδειξε ότι αλλάζοντας τα επίπεδα της υγρασίας γύρω τους, τα μανιτάρια «γεννούν» ανέμους με σκοπό τη μεταφορά των σπόρων τους.Ως γνωστόν, τα φυτά χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την επιτυχή «μετανάστευση» των σπόρων τους, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας, της απελεύθερωσής τους με δύναμη, του αέρα, του νερού, των ζώων και των εντόμων. Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι τα μανιτάρια αποτελούν «παθητικούς» οργανισμούς ως προς τη μεταφορά των σπόρων τους, καθώς βασίζονταν κυρίως στη μεταφορά τους μέσω του αέρα.

Φύσα αγέρα…

Τα νέα ευρήματα των Αμερικανών ωστόσο, υποδεικνύουν ότι τα μανιτάρια είναι σε θέση να «εκτοξεύουν» τους σπόρους τους σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και σε συνθήκες πλήρους άπνοιας, δημιουργώντας τον δικό τους... καιρό.Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές κινηματογράφησης υψηλής ταχύτητας της όλης διαδικασίας, οι οποίες αποκάλυψαν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τα μανιτάρια πλευρώτους και σιτάκε απελευθερώνουν υδρατμούς, που με τη σειρά τους μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα που τα περιβάλλει, δημιουργώντας έτσι ρεύματα-«οχήματα» των σπόρων τους.
«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένες “μηχανές” παραγωγής σπόρων είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι νομίζαμε: τα μανιτάρια ελέγχουν το τοπικό τους περιβάλλον και δημιουργούν ανέμους όπου δεν υπάρχουν από τη φύση» υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Εμιλι Ντρεσέρ. «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Οι μύκητες αποτελούν δαιμόνιους μηχανικούς».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ίδια διαδικασία ενδεχομένως να χρησιμοποιείται από όλα τα είδη μυκήτων.

Πηγη:Ειρήνη Βενιού Το Βημα science