Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς προκαλείται η ακμή




Η ακμή προκαλείται όταν οι θύλακες των τριχών αποφράσσονται από μια ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα – το σώμα μας παράγει το σμήγμα προκειμένου να μην γίνονται ξηρά τα μαλλιά και το δέρμα μας. Όταν ένα άτομο εμφανίζει ακμή τα υπό φυσιολογικές συνθήκες «αθώα» βακτήρια όπως το Propionibacterium acnes που ζουν στο δέρμα μπορούν να μολύνουν τους αποφραγμένους θύλακες. Ωστόσο οι φάγοι φαίνεται ότι μπορούν να εξισορροπήσουν αυτή την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευση των ειδικών στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «mBio». Όταν οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γενετικό υλικό των φάγων, ανακάλυψαν ότι οι ιοί της συγκεκριμένης οικογενείας εκτός του ότι μοιράζονταν το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού υλικού τους, παρουσίαζαν πολλά κοινά σημεία - «κλειδιά». Ολοι για παράδειγμα έφεραν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της ενδολυσίνης – πρόκειται για ένα ένζυμο που καταστρέφει τα βακτήρια διασπώντας τα κυτταρικά τοιχώματά τους.

Υπεροχή έναντι των αντιβιοτικών

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά τα οποία σκοτώνουν πολλούς τύπους βακτηρίων - ακόμη και τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και είναι ευεργετικά για τον οργανισμό - οι φάγοι είναι προγραμματισμένοι να στοχεύουν μόνο συγκεκριμένα βακτήρια. Η δρ Τζένι Κιμ, διευθύντρια της Κλινικής για την Ακμή, τη Ροδόχρου Ακμή και την Αισθητική στο UCLA που συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι «τα αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη χρησιμοποιούνται σε τόσο μεγάλο εύρος ώστε πολλά στελέχη του βακτηρίου της ακμής έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα. Την ίδια στιγμή θεραπείες όπως η ισοτρετινοΐνη, παρότι είναι αποτελεσματικές μπορούν να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες. Οι φάγοι υπόσχονται να προσφέρουν μια θεραπεία ‘κομμένη και ραμμένη’ στα μέτρα του κάθε ασθενούς η οποία θα συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες».