Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Βαλτε νερο στην ζωη σας!....



ο νερό δικαίως αποκαλείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πηγή ζωής. Καλύπτει το 70% της επιφάνειας της γης, το 50-60% του βάρους του ανθρώπου και το 90% των κυττάρων μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992 από τον ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τη σημασία του πόσιμου νερού και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο ρόλος και η σημασία του νερού στην καθημερινότητά μας

Σίγουρα έχετε ακούσει πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό… γιατί όμως; Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή μας στη ζωή. Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα μας, η αποβολή των άχρηστων ουσιών, η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος, η λίπανση των αρθρώσεων και η προστασία των οργάνων, η ρύθμιση της πίεσης του αίματος και η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών είναι μόνο μερικές από αυτές.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και γιατί;
Το νερό στο σώμα μας ακολουθεί έναν αέναο κύκλο καθημερινά. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ημέρα 'χάνουμε' νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά και μέσω της αναπνοής. Για αυτό είναι σημαντικό να αποκαθιστούμε κάθε του σταγόνα, ώστε τα υγρά στο σώμα μας να βρίσκονται σε ισορροπία.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για ενήλικες άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταστάσεις στις οποίες η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη, η απώλεια νερού αυξάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη από περισσότερα υγρά. Αντίστοιχα οι ανάγκες μας αυξάνουν σε παθολογικές καταστάσεις όπως οι γαστρεντερίτιδες (διάρροιες και εμετοί) ή ο πυρετός.

Κι αν δεν καταναλώσουμε νερό;
Αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση, όπου η απώλεια νερού αγγίζει μόλις το 1 με 2% του βάρους του σώματός μας. Στην περίπτωση δε των αθλητών, η αφυδάτωση μπορεί να 'απειλήσει' τη διάκρισή τους αφού έχει φανεί ότι μειώνει την αθλητική απόδοση.

Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί 'σήμα κινδύνου' καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Βάλτε το νερό στη ζωή σας!

Πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σχετικά με την ενυδάτωση στην Ελλάδα έδειξε πως το 1/5 των γυναικών και το 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από την ποσότητα που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).
Και γεννάται η απορία… πώς μπορούμε να βάλουμε το νερό στην καθημερινότητά μας; Το νερό αποτελεί την πρώτη μας επιλογή στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών μας... Ξέρατε όμως ότι… το 20% με 30% των ημερήσιων αναγκών μας καλύπτεται από στερεά τρόφιμα (π.χ.φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, κ.α.) και το υπόλοιπο 70% με 80% μέσω του νερού, αλλά και άλλων υγρών μη αλκοολούχων ροφημάτων όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά. Ξεκινώντας λοιπόν την ημέρα σας και με όπλο τη φαντασία φτιάξτε ένα νοητό ημερολόγιο υγρών ώστε να ελέγξετε εάν έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά με σκοπό να πιάσετε το δικό σας προσωπικό στόχο ενυδάτωσης
Πηγές: www.nutrimed.gr