Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Φάε πικάντικο φαγητό για περιπέτειες...!!


Μερικοί το προτιμούν… καυτό!

Μελέτη αμερικανών ερευνητών έδειξε ότι τα άτομα που επιλέγουν «πιπεράτα» πιάτα είναι πιο περιπετειώδη από άλλα και αναζητούν έντονες συγκινήσεις.
Στη μελέτη των ειδικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έλαβαν μέρος 184 μη καπνιστές εθελοντές ηλικίας από 18 ως 45 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάζει την αντίληψή τους ως προς τα γευστικά ερεθίσματα που δέχονταν.


Η «πιπεράτη» μελέτη
Στο πλαίσιο του... πικάντικου πειράματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τεστ AISS (Arnett Inventory of Sensation Seeking) κατά το οποίο αποκαλύπτεται η προσωπικότητα του κάθε εθελοντή ανάλογα με τις γευστικές του επιλογές.
Οσοι από τους συμμετέχοντες συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια του τεστ βαθμολογία μεγαλύτερη μιας μέσης τιμής θεωρούνταν ανοιχτοί σε ρίσκα και νέες εμπειρίες, ενώ όσοι είχαν χαμηλότερη του μέσου όρου βαθμολογία θεωρούνταν λιγότερο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.Στη συνέχεια, στους εθελοντές χορηγήθηκαν 25 μικρογραμμάρια καψαϊκίνης, της ουσίας που χαρίζει στις καυτερές πιπεριές την έντονη γεύση τους, και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο τους άρεσε ένα πικάντικο πιάτο.
Τα άτομα που είχαν προηγουμένως συγκεντρώσει σκορ κάτω του μέσου όρου στο τεστ AISS, δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε το πικάντικο πιάτο. Οσοι πάλι είχαν συγκεντρώσει σκορ άνω του μέσου όρου, δήλωσαν ότι λάτρεψαν το καυτερό γεύμα.«Θεωρητικά γνωρίζουμε ότι η ένταση της καυτερής γεύσης και το πόσο μπορεί αυτή να είναι αρεστή σε κάποιον συνδέονται μεταξύ τους» αναφέρει η ερευνήτρια Νάντια Μπάινς. «Οσο πιο "ενοχλητική" γίνεται μια ουσία ως προς τη γεύση της τόσο λιγότερο αποδεκτή είναι συνήθως σε όσους την καταναλώνουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει πάντα»