Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Eνα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Νεα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και ένα κουτάκι «φουσκώνει» τον κίνδυνο κατά 20%


Τα αναψυκτικά με ζάχαρη, όπως φάνηκε από τη μελέτη δεν είναι απλώς παχυντικά

Ακόμα και ένα κουτάκι σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα ίσως αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά σχεδόν 20%, δείχνει μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων επιδημιολογικών ερευνών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Diabetologia, όσοι καταναλώνουν 350 ml αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα (όσο περιέχει ένα κουτάκι) είναι 18% πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη σε διάστημα 16 ετών, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν αναψυκτικά.

Ο κίνδυνος αυξάνεται μάλιστα γραμμικά με την κατανάλωση: Όσοι καταναλώνουν δύο κουτάκια την ημέρα κινδυνεύουν κατά 18% περισσότερο σε σχέση με όσους καταναλώνουν ένα κουτάκι και ούτω καθεξής.
Δεδομένου ότι ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς διαβήτη τύπου ΙΙ είναι περίπου 6% σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα, χωρίς να υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, θα αύξανε το ρίσκο στο 7,08%.
Στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των χυμών και των αναψυκτικών που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Τα ευρήματα

Η μελέτη, επισημαίνουν οι ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει ότι υπάρχει στατιστική σύνδεση ανάμεσα στα αναψυκτικά και τον διαβήτη, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση.
Θεωρητικά, η σύνδεση θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά είναι πιθανότερο να μην προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους γενικά.
Οι ερευνητές φρόντισαν πάντως να αποκλείσουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
Το γεγονός μάλιστα ότι η αύξηση που καταγράφηκε στον κίνδυνο φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά δεν βλάπτουν επειδή είναι παχυντικά αλλά για άλλους λόγους, πιθανώς επειδή ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 ανθρώπων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία) οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα για τη σχέση της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με τον καρκίνο και τα χρόνια νοσήματα.
Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες, αμερικανικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.
Πηγη:ΤΟ ΒΗΜΑ

Νέο τσιρότο...... έμπνευση από ένα... σκουλήκι

 Νέο τσιρότο με έμπνευση από ένα... σκουλήκι
Ένα παρασιτικό σκουλήκι που στερεώνεται με το κεφάλι στο έντερο των ξενιστών του ενέπνευσε αμερικανούς ερευνητές να αναπτύξουν ένα νέο χειρουργικό τσιρότο, το οποίο υπερτερεί σε σχέση με τους συρραπτήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στερέωση μοσχευμάτων δέρματος.Το τσιρότο, καλυμμένο με μικροβελόνες, μιμείται την ανατριχιαστική τακτική του ενδοπαράσιτου Pomphorhynchus laevis, το οποίο ζει στο πεπτικό σύστημα ψαριών. Το μικροσκοπικό σκουλήκι τρυπά το έντερο του ξενιστή και εισάγει μέσα στην οπή το αγκαθωτό κεφάλι του, το οποίο στη συνέχεια φουσκώνει για να στερεώσει το σκουλήκι στη θέση του.

Βελόνες που φουσκώνουν στο νερό


Το τσιρότο που ανέπτυξε η ομάδα του Τζέφρι Καμπ, εμβιομηχανικού στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη, είναι καλυμμένο με μικρές πλαστικές βελόνες, των οποίων η μύτη φουσκώνει όταν έρθει σε επαφή με το νερό.
Μπορεί έτσι να στερεώνεται στο δέρμα τρεις φορές καλύτερα από τους χειρουργικούς συρραπτήρες. Οι ακίδες του τσιρότου χρειάζονται ελάχιστη πίεση για να διαπεράσουν το δέρμα και εξασφαλίζουν τη διαρκή επαφή ανάμεσα στο τσιρότο και το δέρμα. Αντικατάσταση ραμμάτων και συρραπτήρων.Το χειρουργικό αυτοκόλλητο θα μπορούσε έτσι να αντικαταστήσει τα ράμματα και τους συρραπτήρες που στερεώνουν μοσχεύματα δέρματος σε ασθενείς με εγκαύματα, λοιμώξεις και καρκίνους. Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βιομιμητικό τσιρότο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό του σώματος για την απευθείας χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.

Η έρευνα
δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».


To αγκαθωτό παρασιτικό
σκουλήκι που ενέπνευσε τους  αμερικανούς ερευνητές






 Πηγη:Το Βημα