Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πώς να ξυπνήσω το πρωί?





1. Η πιο σημαντική συνταγή - βάζε το ξυπνητήρι κάθε μέρα την ίδια ώρα (ναι, και το σαββατοκύριακο!). Μπορείς να κάνεις μια μικρή υποχώρηση και να κοιμηθείς μία ώρα παραπάνω την Κυριακή, αλλά το Σάββατο θα πρέπει να είχες ξυπνήσει την κανονική ώρα. Όταν θέλεις να αποζημιώσεις την ποσότητα του ύπνου, απλά εκείνη την μέρα θα ξαπλώσεις νωρίτερα.
Για παράδειγμα - βάζεις το το ξυπνητήρι σου στις 7.00 κάθε μέρα (άρα υπολογίζουμε ότι πας για ύπνο γύρω στις 23.00-24.00). Το Σάββατο πέφτεις για ύπνο μετά από ένα πάρτι στις 3 το πρωί – τότε θα πρέπει να ξυπνήσεις στις 7.00-8.00, αλλα την Κυριακή βράδι να ξαπλώσεις γύρω στις 21.00-22.00 για να έχεις τη Δευτέρα δυνάμεις να ξεκινήσεις μια παραγωγική εβδομάδα. Έτσι δεν θα μπερδέψεις τον οργανισμό σου, τον εγκέφαλο και το ενδοκρινικό σου σύστημα.
Μπορεί να σου φανεί περίεργο και αδύνατο, αλλά όταν το δοκιμάσεις για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες, θα δεις τη διαφορά στο επίπεδο ενέργειας και παραγωγικότητάς σου. Προσπάθησε να το κάνεις με τη βοήθεια μιας μεθόδου που περιγράφουμε εδώ.
2. Στις 7.00 χτυπά το ξυπνητήρι και εσύ το ξαναβάζεις στις 7.10 και μετα πάλι στις 7.20... Πρέπει να ξέρεις ότι αυτός ο extra ύπνος δεν σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Μην νομίζεις ότι σε 5-10-20 λεπτά θα είσαι πιο ξεκούραστος. Είναι απλώς μία κακιά συνήθεια και τίποτα άλλο.
3. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ξυπνήσεις είναι να ανοίξεις τις κουρτίνες ή τα παντζούρια για να μπει φως στο δωμάτιο (για να απενεργοποιηθεί η σύνθεση και η έκκριση της μελατονίνης ).
4. Πρέπει να βρεις μία δικιά σου τελετουργία, που θα σημαίνει για εσένα τη μετάβαση απ' την κατάσταση του ύπνου στο ξύπνιο και θα βοηθάει τον οργανισμό σου να ξυπνήσει γρήγορα.
Τι μπορεί να είναι?
- Μικρή γυμναστική - μερικές γιόγκα άσανες ή όποιες άλλες ασκήσεις θες – αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους!
- Η αγιουρβέδα συμβουλεύει να πίνεις κάθε πρωί μισό/ένα ποτήρι χλιαρό (απαραίτητα!) νερό με μία φέτα λεμόνι ή λάιμ
- Ντους με χλιαρό/κρύο νερό και gel-ντους με άρωμα λεμονιού, δενδρολίβανου, γκρέιπφρουτ, τζίντζερ, μέντας ξυπνάνε το νευρικό σου σύστημα (αν δεν βρίσκεις έτοιμο gel-ντους, μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες από το αντίστοιχο αρωματικό λάδι σε αυτό που έχεις)