Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα»

Η έκφραση αυτή δεν είναι ένα απλό παιχνίδι ομοιοκαταληξίας, ούτε διατυπώθηκε στην τύχη. Συμπυκνώνει τη σοφία και την εμπειρία γενεών σε μια αράδα από απλά λόγια που δυστυχώς αν και τα μαθαίνουμε μικροί συνήθως δεν τα εφαρμόζουμε μεγάλοι… «Άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις…» θα μου πείτε. Εγώ όμως δεν θα σας δώσω δίκιο… Ακούστε γιατί:

Το μήλο στη συγκεκριμένη παροιμιώδη εμπειρική συνταγή ευζωίας δεν αναφέρεται μόνο στο γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλές άλλες ευεργετικές φυτοχημικές και αντιγηραντικές ουσίες, φρούτο που πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ. 

Το μήλο, που σε ημερήσια δόση αχρηστεύει μετά βεβαιότητας τους γιατρούς, έχει σίγουρα ευρύτερη σημασία: συμβολίζει οτιδήποτε μας χαρίζει υγεία και μας βοηθά να ζούμε καλύτερα… όπως μας αξίζει. Δηλαδή τρώγοντας ό,τι μας κάνει καλό κι αποφεύγοντας ό,τι μας βλάπτει. Τρώγοντας όσο χρειάζεται και συνδυάζοντας σωστά ποιοτικές, αληθινές και αγνές τροφές. Και βέβαια προσφέροντας στο σώμα μας την άσκηση αλλά και τη χαλάρωση που χρειάζεται.

Ναι! Όλα αυτά κρύβονται σ’ ένα «μήλο», δηλαδή σε κάθε μικρή καθημερινή υγιεινή συνήθεια που στέλνει το γιατρό… στο ταμείο ανεργίας. Πραγματική υγεία είναι η ευεξία, δηλαδή η ενέργεια που νιώθουμε όταν προφέρουμε στο σώμα και το μυαλό μας ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί σε άψογη φόρμα και να αντιμετωπίσει μόνο του κάθε εισβολή. Σκοπός δεν είναι βέβαια, η απουσία της ασθένειας αλλά η άρτια λειτουργία του οργανισμού μας. Μ΄ άλλα λόγια η υγεία είναι ζωή και όχι απλά επιβίωση… Και κερδίζεται με την πρόληψη και όχι με καταστολή της αρρώστιας. Κερδίζεται «μ’ ένα μήλο την ημέρα» που το τρώμε πριν αρρωστήσουμε, ακριβώς για να μην αρρωστήσουμε, αλλά για να είμαστε πάντα γεμάτοι ζωή.