Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πραγματικό το σύνδρομο νυχτερινής «λιγούρας»



Λονδίνο
Σύνδρομο που έχει γονιδιακό υπόβαθρο αποτελούν οι νυχτερινές... επιδρομές στο ψυγείο, όπως αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Cell Reports».

Σε πειράματα που πραγματοποιήσαν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Σολκ της Καλιφόρνιας σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι ελαττώματα στα γονίδια που συγχρονίζουν την όρεξη με τον ύπνο, μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή του «στομαχικού» μας προγράμματος, στην υπερκατανάλωση τροφής αργά τη νύχτα και συνεπώς, στη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών.

Γονιδιακό «ξεκούρδισμα»

Το νέο σύνδρομο, που κατά τους ειδικούς αποτελεί διατροφική διαταραχή, συνοδεύεται από νυχτερινή αφύπνιση και την αδυναμία ύπνου σε περίπτωση που ο ασθενής δεν έχει καταναλώσει τροφή. Η μεγάλη πείνα που νιώθει εκείνη τη στιγμή τον οδηγεί τις περισσότερες φορές στην κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες τροφών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του σωματικού του βάρους.

Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία έφεραν την εκδοχή του ανθρώπινου γονιδίου που σχετίζεται με τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Αποσιωπώντας το εν λόγω γονίδιο, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια έτειναν να καταναλώνουν τροφή τις ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Γονιδιακές μεταλλάξεις σε ένα άλλο γονίδιο το οποίο επίσης σχετίζεται με τους βιολογικούς ρυθμούς, φάνηκε να οδηγούν σε διαταραχές ύπνου, γεγονός που σήμαινε ότι τα πειραματόζωα κοιμούνταν περισσότερη ώρα από το φυσιολογικό.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Σατσιντανάντα Πάντα, τα συγκεκριμένα γονίδια φαίνεται να «συνεργάζονται» μεταξύ τους διατηρώντας τα μοτίβα ύπνου και διατροφής συγχρονισμένα. Οποιαδήποτε μετάλλαξη σε ένα από τα δύο, φάνηκε να διαταράσσει το φυσιολογικό πρόγραμμα φαγητού και ξεκούρασης των τρωκτικών.

«Για πολύ καιρό, ο κόσμος πίστευε ότι το σύνδρομο νυχτερινής "λιγούρας" δεν ήταν πραγματικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Βάσει των ευρημάτων μας όμως, βλέπουμε ότι γεννιούνται πολλά ερωτήματα γύρω από το πώς κουρδίζονται οι ρυθμοί ύπνου-φαγητού».
Πηγή: Το Βήμα