Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τσακωθείτε! Κάνει καλό…


Τσακωθείτε! Κάνει καλό…

Πιο… ήρεμους και χαρούμενους μας κάνουν οι καβγάδες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές και μας παροτρύνουν να μην «καταπίνουμε» ό,τι μας ενοχλεί αλλά να ξεσπάμε πού και πού!
Σας πείραξε ο/η σύντροφός σας, ένας φίλος, ένας συνάδελφος ή το αφεντικό; Ξεχάστε το «δώσε τόπο στην οργή», συμβουλεύουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που κατέληξαν στο ότι οι καβγάδες επηρεάζουν τις αυξομειώσεις της στρεσογόνου ορμόνης ονόματι   κορτιζόλης.
Στην έρευνα πήραν μέρος 1.842 άνθρωποι, από 33 έως 84 ετών. Οι επιστήμονες τους ζήτησαν να καταγράψουν επί 8 ημέρες αν και πόσους καβγάδες είχαν. Ταυτόχρονα, λάμβαναν από τον καθένα δείγματα σάλιου.
Όπως προέκυψε, το 62% απέφυγε κάποια στιγμή να τσακωθεί, ενώ το 41% ήταν πιο… «τσαμπουκαλεμένο» και όρθωνε ανάστημα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όσοι τσακώνονταν με τον οποιοδήποτε και, εν τέλει, έλυναν τις διαφορές τους ήταν πιο ήρεμοι, ενώ όσοι «κατάπιναν» αυτά που τους ενοχλούσαν παρουσίασαν μη φυσιολογικές αυξομειώσεις της κορτιζόλης.
Φυσιολογικά, η κορτιζόλη είναι στα ανώτερα επίπεδά της κάθε πρωί την ώρα που ξυπνάμε και, σταδιακά, εντός της ημέρας μειώνεται.
Όσοι δεν τσακώνονταν είχαν την κορτιζόλη τους στα ύψη, νιώθοντας άγχος ή ακόμα και ναυτία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.