Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Το΄ξερες?

Υπάρχουν μηχανισμοί του σώματος για τους οποίους δε θέλει να μιλάει κανείς. Η αναφορά μάλιστα στο όνομά τους κατηγορείται ως χονδροειδής συζήτηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως στις γυναίκες. Όμως πρόκειται για υγρές και αέριες καταστάσεις που συμβαίνουν συνέχεια στο σώμα μας, όχι για να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, αλλά για να μας προστατεύουν


Εκπομπή… εντερικών αερίων
Με αυτή την κομψή έκφραση γίνεται αναφορά στο… εκρηκτικό μείγμα αερίων που συσσωρεύεται μέσα στο παχύ έντερο. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια που ζουν εκεί συγκεντρώνονται γύρω από τα αχώνευτα τρόφιμα απελευθερώνοντας αέρια. Κάποια τρόφιμα βέβαια παράγουν περισσότερα αέρια από άλλα, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ραπανάκια, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα από αλεύρι σταριού. Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σάκχαρα και ίσως δυσκολεύουν κάποιους στην πέψη και την αφομοίωσή τους. (σ.σ. Οι φυτικές ίνες έχουν τον τρόπο τους για να αφομοιωθούν καλύτερα: http://www.goldenmag.gr/archives/25567). Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη των γαλακτοκομικών και στη γλουτένη των σιτηρών, οπότε η διατροφή θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Ρέψιμο
Είναι και αυτός ένας τρόπος αποβολής των αερίων που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν τα οξέα του στομάχου αρχίζουν την πέψη των τροφών, παράγονται αέρια. Αν η ποσότητα των αερίων είναι μεγάλη, δημιουργείται πίεση, οπότε τα αέρια αναζητούν μια φυσική οδό διαφυγής. Τα αέρια αυτά συνήθως δεν είναι άοσμα, αλλά μεταφέρουν στον έξω κόσμο τη μυρωδιά των τροφών που βρίσκονται υπό χώνευση. Η φυσική αυτή εξαέρωση συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος, εκτός και αν προκαλείται λόγω οισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι όμως ένδειξη ευγένειας και ευχαρίστησης για το φαγητό, αν κάθεσαι σε τραπέζι Κινέζων. Όσο για τα παιδιά, τα οποία συχνά αρέσκονται να επιδίδονται σεδιαγωνισμούς ρεψίματος (και οι μεγάλοι βέβαια δεν πάνε πίσω), μάλλον ματαιοπονούν: Θα είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν το ρεκόρ Γκίνες του Βρετανού Πολ Χαν για το δυνατότερο ρέψιμο (107,1 ντεσιμπέλ!).

Πτύελα
Ένα μείγμα από βλέννα μαζί με φυσικά βακτήρια του στόματος μπορεί δημιουργήσει ένα πτύελο (αλλιώς φλέμα ή απόχρεμμα) σε μέγεθος δεκάρας, το οποίο συνήθως κολλάει στην κορυφή του ουρανίσκου, επάνω σε πτυχώσεις των αμυγδαλών. Ο βήχας μπορεί να το αναγκάσει να βγει έξω, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το φαινόμενο ονομάζεται πέτρες των αμυγδαλών και είναι αρκετά κοινό (οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν) αποτελώντας έναν μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Μεγάλη σημασία έχει όμως το χρώμα των πτυέλων. Αν δεν είναι διαυγή ή λευκά αλλά πράσινα, κίτρινα, κιτρινοπράσινα, γκρι ή καφέ, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού (π.χ. μικροβιακή βρογχίτιδα ή ιγμορίτιδα), η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη αντιβίωση. Αν δε περιστασιακά εμφανίσουν και λίγο αίμα, δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού (ίσως να οφείλεται σε χρόνια βρογχίτιδα ή λοίμωξη). Όμως αν αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, χρειάζεται οπωσδήποτε περαιτέρω διερεύνηση.
Μύξες
Το γνωστό βλεννώδες υγρό που κολλάει στο εσωτερικό δέρμα και τις τρίχες της μύτης περιέχει μια χημική βακτηριοκτόνο ουσία. Η μύξα αποτρέπει ό,τι είναι επικίνδυνο να φτάσει στους πνεύμονες και να τους μολύνει (ο εισπνεόμενος αέρας περιέχει μεταξύ άλλων σκόνη, καυσαέριο, καπνό, βακτήρια, μύκητες, γύρη, αιθάλη, τέφρα, άμμο, μικροσκοπικά κομμάτια μετάλλων, ακόμα και σκόνη μετεωριτών). Κοινώς φιλτράρει τα σκουπίδια από τον αέρα που αναπνέουμε. Μάλιστα το σύστημα καθαριότητας λειτουργεί τόσο ικανοποιητικά, ώστε η μύτη αποτελεί μια από τις πιο καθαρές περιοχές του σώματος. Αν οι ρύποι και οι αλλεργίες προκαλέσουν κάποια φλεγμονή στο εσωτερικό του οργάνου, τότε έχουμε το φαινόμενο της μύτης που τρέχει συνέχεια.

Τσίμπλες
Ένα ακόμα παχύρρευστο έκκριμα που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία των ματιών μας. Τις βλέπουμε το πρωί, όταν ξυπνάμε, και είναι κάτι το φυσιολογικό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα δάκρυα ενώνονται με τα έλαια του δέρματος και τον ιδρώτα φτιάχνοντας ένα μείγμα που συγκεντρώνεται στις άκρες των ματιών. Στη συνέχεια τα δάκρυα στεγνώνουν αφήνοντας στις κόγχες των ματιών ό,τι απομένει (σε μορφή κρούστας). Αν οι τσίμπλες συνεχίζουν να δημιουργούνται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ίσως υπάρχει πρόβλημα ξηροφθαλμίας. Αν είναι κολλώδεις ή ταυτόχρονα εκκρίνεται και πύον, τότε μάλλον έχει γίνει επέλαση μικροβίων ή βακτηρίων στο μάτι με τη μορφή επιπεφυκίτιδας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συμβουλή του οφθαλμίατρου.

Εμετός
Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το σώμα και σχεδόν πάντα σωτήριος. Δεν περιέχει μόνο αχώνευτα τρόφιμα αλλά και αραιωμένο υδροχλωρικό οξύ και χολή από το λεπτό έντερο. Με αυτόν τον μηχανισμό το σώμα απαλλάσσεται από πράγματα που θεωρεί επικίνδυνα. Οτιδήποτε ερεθίζει το στομάχι, το σώμα πρέπει να το ξεφορτωθεί αμέσως (επιπλέον φαγητό ή ποτό, δηλητήρια, βακτήρια ή ιοί). Είναι δε τόσο μεγάλη η σημασία του, ώστε υπάρχει ειδικό «κέντρο εμετού» στον εγκέφαλο που προκαλεί αυτή τη σωματική αντίδραση. Ακόμα, έλλειψη ισορροπίας στο εσωτερικό κανάλι του αυτιού μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό σε ταξίδι με πλοίο ή αυτοκίνητο. Ένας άλλος γνωστός λόγος εμετού είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρόνια ναυτία και τάση για εμετό μπορεί να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οπότε εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που πιθανόν φέρνει και άλλα συμπτώματα (καούρα, στηθάγχη, άσθμα) και θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Άλλη αιτία που δημιουργεί χρόνια συμπτώματα ναυτίας είναι η χολολιθίαση ή γενικότερα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.