Το αστερι της πληροφοριας

Σημερα εχουμε...

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εσείς πόσες φορές κοιτάζετε το κινητό σας;



Λονδίνο 
«Ελβετικά σουγιαδάκια» υψηλής νοημοσύνης, χρήσιμα και άκρως εθιστικά φαίνεται πως είναι τα smartphones σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Tecmark. Η μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 2.000 κάτοχοι «έξυπνων» κινητών, αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης κοιμάται και ξυπνάει αγκαλιά κυριολεκτικά με το κινητό του. Μια τελευταία ματιά το βράδυ στο τι τρέχει στα social media ή στα email και ένα σερφάρισμα αστραπή το πρωί μόλις ανοίξουν τα μάτια, κατατάσσουν τις εν λόγω συσκευές στο νούμερο ένα αξεσουάρ που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν σχεδόν αναπόσπαστο μέρος του εαυτού τους.

Kαλημέρα… smartphone!
Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι ειδικοί, προτού οι περισσότεροι χρήστες σηκωθούν από το κρεβάτι έχουν ήδη τσεκάρει τον καιρό, έχουν διαβάσει τους κυριότερους τίτλους ειδήσεων και έχουν στείλει μηνύματα σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Νωρίς το πρωί, και συνήθως ώρες που οι περισσότεροι βρίσκονται καθοδόν για τη δουλειά μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο μέσος χρήστης φάνηκε ότι ασχολείται με τραπεζικές υποθέσεις μέσω του κινητού του (e-banking) ενώ δεν παραλείπει να ενημερώσει τον λογαριασμό του στο Instagram με μια νέα φωτογραφία.

«Τα smartphones διευκολύνουν στην ουσία την πρόσβασή μας σε πληροφορίες κάθε θεματολογίας και παράλληλα φέρνουν τους φίλους μας πιο κοντά» αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας μάρκετινγκ, Ρίτσαρντ Χέιγιες. «Για τους περισσότερους από εμάς, το κινητό μας αποτελεί τη δεύτερη φύση μας, άρα το γεγονός ότι οι κάτοχοι smartphones εξαρτώνται τόσο πολύ από τις συσκευές τους δεν μας ξαφνιάζει».

«Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν πόσες ώρες αφιερώνουν στη συσκευή τους – είτε αυτό έχει να κάνει με το πόσο συχνά ελέγχουν για να δουν αν έχουν λάβει ένα νέο μήνυμα ή αν έχουν μια ενημέρωση, είτε με μια απλή δραστηριότητα που εκτελούν μέσω αυτής. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι είμαστε ένοχη ως προς το γεγονός ότι σηκώνουμε το κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Ετσι ξεκινάμε τη μέρα μας. Είναι άλλωστε πολύ πιο απλό π.χ. να μπούμε στο Facebook μέσω του κινητού μας από το να περιμένουμε να ανοίξει ο υπολογιστής μας το πρωί ενώ βιαζόμαστε» αναφέρει ο ίδιος.

«Εξυπνες» συσκευές, μαγεμένοι χρήστες
Από τη μελέτη φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι χρήστες έπιαναν στα χέρια τους το κινητό τους περίπου 1.500 φορές για να στείλουν ένα email, να παίξουν ένα παιχνίδι και να «ποστάρουν» κάτι στα social media. Ο μέσος χρήστης φάνηκε ότι «κολλάει» στο κινητό του για περίπου τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά ημερησίως.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές μάλιστα, παραδέχθηκαν ότι η χρήση του smartphone τους είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη με αποτέλεσμα πολλές φορές να δρουν (να μπαίνουν στο Facebook, να σερφάρουν στο Διαδίκτυο) χωρίς να σκέφτονται. 

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης ημέρας, ένας χρήστης στρέφεται στο κινητό του για την εκτέλεση περίπου 140 διαφορετικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, οι αγορές που αφορούν το φαγητό (π.χ. παραγγελίες για delivery) πραγματοποιούνται συχνότερα μέσω κινητού (με τη βοήθεια αντίστοιχων εφαρμογών που διευκολύνουν τους χρήστες) παρά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η πλοήγηση σε χάρτες ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, γίνεται τόσο μέσω smartphone όσο και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, σχεδόν τέσσερις φορές την ημέρα.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.